AI NEVOIE DE ODIHNĂ? DE CARE?

AI NEVOIE DE ODIHNĂ? DE CARE?

Atunci când se simt obosiți oamenii tind să creadă fie că au muncit prea mult, fie că nu au dormit suficient. Însă odihna este de mai multe feluri, iar pentru o senzație generală de bine, e necesar să bifăm toate cele 7 tipuri identificate de specialiști.

Odihna fizică este cea fără de care corpul uman nu poate rezista mai mult de câteva zile. În forma ei pasivă (somnul) este absolut vitală funcționării și chiar supraviețuirii. În forma activă (masaj, poziții de yoga, stretching) acest tip de odihnă elimină tensiunile musculare, favorizează circulația și drenajul limfatic.

Odihna mentală are legătură cu liniștea și ordinea din gânduri. O minte anxioasă, care planifică în permanență activități sau ruminează același gând până la epuizare, creează o senzație de oboseală. Organizarea, realizarea fiecărui task pe rând, „pauzele” de gândit sunt soluții la fel de eficiente ca și o vacanță. Odihna cerebrală ajută la mărirea capacității de concentrare și chiar la îmbunătățirea memoriei.

Odihna spirituală ține de conștientizarea sensului propriei existențe și de sentimentul de apartenență la un grup, religios sau nu. Conectarea cu ceva mai mare decât propria ființă (fie că e vorba de divinitate sau de o comunitate) este importantă pentru sentimentul de acceptare, iubire și rost.

Odihna emoțională se referă la modul în care sunt procesate emoțiile, iar indicatorii acesteia sunt reziliența emoțională, curajul de a afirma sentimentele reale și observarea mecanismelor de adaptare la care se face apel într-o situație dificilă. Atunci când cineva țipă din nimic, se simte exploatat și încearcă să facă tuturor pe plac indiferent de urmări, probabil că se confruntă cu epuizare emoțională.

Odihna socială are legătură cu relațiile cu cei din jur. O persoană care este tot timpul înconjurată de oameni, care comunică frecvent cu un număr mare de persoane, poate ajunge să nu-și dea seama care dintre relațiile pe care le dezvoltă îi fac bine și care o epuizează. O strategie utilă este să stai cât mai des în preajma unor persoane pozitive, care te încarcă din punct de vedere energetic.

Odihna senzorială ține de cantitatea de informații pe care mintea noastră le primește de la nivelul simțurilor. Tot ce are legătură cu luminile prea strălucitoare, zgomotele prea puternice, mirosurile prea aromate, supra-saturează simțurile și obosește creierul. La fel și gadgeturile folosite obsesiv.

Odihna creativă se referă la modul în care sunt procesate informațiile pentru a rezolva probleme, pentru a găsi soluții sau inspirație. A te expune la frumusețe, fie ea naturală sau creată de artiști, înseamnă a te deschide către noi perspective, către idei uimitoare sau pur și simplu, către frumusețea și bucuria vieții.

Odată cunoscute și înțelese, rămâne de bifat care dintre nevoi sunt îndeplinite și care nu. Apoi, odată depășită ideea că pentru a te odihni e suficient să stai, se poate trece cat mai repede la acțiune. Pentru că atunci când nu își găsesc resurse care să îi încarce, oamenii mor: le moare pasiunea, motivația, energia, sănătatea, relația cu partenerul de viață.