VREI SĂ DORMI… ȘI DORMI

VREI SĂ DORMI… ȘI DORMI

CHIAR POATE FI ATÂT DE SIMPLU

Conduc. E seară și traficul e destul de liber. Ascult în surdină „Beautiful tango” și zâmbesc pur și simplu pentru că am o stare bună. Telefonul de pe bord se luminează și văd un număr necunoscut.

– Bună, cred că am o problemă cu furia, aud în telefon. Aș vrea să lucrez asta și mi s-a spus că hipnoza poate ajuta.

E o voce de femeie, ușor răstită.

– Da, hipnoza, ajută, spun, trezită brusc la realitate. De câtă vreme aveți această stare?

– De ceva timp. Mă rog, de câteva săptămâni am mai mult de lucru și îmi vine să țip la toată lumea. Uneori chiar o fac, mai spune, după o pauză.

Discuția continuă și treptat vocea devine mai liniștită. Aflu că de un an și jumătate e mămică, iar de șase luni a reînceput să muncească. Contracte de colaborare, în care numărul de colegi variază, contractantul e mereu altul, iar instabilitatea pieței o face să nu zică nu niciunei noi oferte, fiind uneori nevoită să dedice muncii mai mult timp decât și-ar dori. Pe măsură ce tabloul vieții ei devine din ce în ce mai clar, îmi amintesc de primii ani din existența de mamă și empatizez sincer.

– Cum dormi? o întreb scurt.

– Bine. Adică… cât se poate. Bebe încă suge, așa că nu pot să iau pastile. Înainte mă ajutau. Acum… adorm pe la 1 și, uneori, după ce mă trezește pe la 4-5 să mănânce, nu prea mai reușesc să adorm.

Stabilim să ne vedem în câteva zile și închid. Îmi răsună în continuare în urechi acel „bine”. E atât de frecvent… Am cunoscut oameni care dormeau de câțiva ani doar 4 sau 5 ore pe noapte și considerau că au un somn bun. Sau alții care adormeau doar cu somnifere și ziceau, la fel, că nu au o problemă cu somnul. Iar atunci când lucrez pentru a diminua anxietatea și stresul, pentru managementul furiei sau chiar pentru adicții, primul lucru care se cere rezolvat este calitatea somnului.

Statistic, 45% dintre adulții de pe glob au probleme cu somnul, fie că aceste probleme se numesc insomnie, apnee sau oricum altcumva. Există aproape 100 de tulburări de somn. Și medici specializați. Și tot felul de aparate care măsoară modul în care dormim. E firesc, pe termen lung, somnul de slabă calitate poate duce la iritabilitate și probleme de concentrare, la anxietate și chiar depresie. Poate provoca obezitate, asigură un teren bun pentru boli precum diabet, arsuri gastrice, intestin iritabil, sistem imunitar deficitar sau chiar forme de cancer.

În 2020, expresia cel mai des căutată pe Google la nivel global a fost „de ce nu pot să dorm” (potrivit unei analize făcută de five elements digital). 2020 a fost anul pandemiei, anul în care oamenii au avut nevoie să afle despre eficacitatea măștilor, despre vaccin, despre nivelul îmbolnăvirilor etc. Dar cea mai căutată expresie a fost ”de ce nu pot să dorm”. Să fie asta un semn despre sănătatea mentală a omenirii? Suntem chiar atât de stresați? Atât de agitați? Atât de obosiți? Din păcate răspunsul este da pentru aproape jumătate dintre pământeni.

În cabinet am cunoscut variate motive pentru un somn insuficient / lipsit de odihnă / agitat / plin de coșmaruri. Pentru fiecare dintre situații există o altă combinație de sugestii care funcționează. Dacă ar trebui să găsesc numitorul comun pentru toate aceste situații, acesta ar fi doar viteza cu care apare rezultatul. Iar acest fapt este demonstrat de mai multe cercetări. În 2006, spre exemplu, cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din New York au studiat 84 de copii și adolescenți cu probleme de somn care au fost învățați auto-hipnoza. 87% dintre ei au raportat că hipnoza i-a ajutat fie să-și îmbunătățească semnificativ, fie să-și rezolve complet problemele de somn. Procentul este atât de scăzut (dacă se poate spune asta) pentru că în cadrul studiului nu au practicat hipnoza direct, cu un terapeut, ci au lucrat singuri, după un proces învățat. Care, desigur, ajută, dar are o forță mult redusă. Pentru că poți muta un fotoliu singur, dar pentru a muta o canapea e nevoie de două persoane, nu-i așa?

Revenind la persoana despre care am povestit la început… Ea a avut nevoie de o singură ședință pentru a-și îmbunătăți somnul. A fost uimită să descopere că se poate trezi pentru a-și hrăni copilul, iar apoi să adoarmă rapid, chiar și mai profund, la loc. Am lucrat apoi pentru a elimina anxietatea și teama de sărăcie, care o făcea să nu poată spune nu ofertelor de muncă ce i se făceau. În ultima ședință am mărit încrederea și iubirea de sine. În două săptămâni și-a dat seama că accesele ei de furie se răriseră mult și se diminuaseră în intensitate considerabil. Pentru că, da, un somn bun face minuni!