VACANȚA ȘI FOBIA DE ZBOR

VACANȚA ȘI FOBIA DE ZBOR

Vi s-a întâmplat vreodată să călătoriți cu avionul, iar alături de voi să stea o persoană roșie la față, care transpiră intens și își verifică ceasul de câteva ori pe minut? Sau să planificați cu prietenii o vacanță și să observați cum taie de pe listă orice destinație în care nu se poate ajunge cu mașina? Ori să organizați un eveniment într-un alt oraș și să aflați că unul dintre colegii dvs se teme să zboare? Ei bine, în urmă cu câțiva ani, am organizat o astfel de deplasare în Sicilia și am avut surpriza să constat că 2 dintre cei 8 colegi alături de care urma să plec aveau fobie de avion. Unul dintre ei a anunțat încă de la început că își ia câteva zile de concediu și… ne vedem acolo. Nu îl deranja să conducă atât, să traverseze cu feribotul, costul întregii excursii, nimic. Doar gândul că ar putea păși într-un aeroport îi provoca anxietate. Omul ne-a explicat că era atât de panicat că nu putea privi nici măcar o fotografie a unui avion fără să înceapă să respire greu. Lucru verificat, desigur, de cei mai răutăcioși dintre colegii noștri. Cel de-al doilea nu a spus nimic la început. Posibil ca reacția băieților la mărturisirea celui dintâi să-l fi descurajat. Cert este că în dimineața plecării Radu a ajuns la aeroport cu o oră înainte și a dat gata un pachet de țigări. Dormise doar câteva ore cu o seară înainte, pentru că urmărise un serial documentar despre catastrofe aviatice. În mod bizar, se pare că asta îi dădea o senzație de calm, pentru că o făcea întotdeauna înainte de a zbura. Îl calma sau îi justifica teama… Știa totul despre aeronava cu care urma să plecăm. Citise o carte cu titlul ”Zboară cu încredere”, dar nu părea ca această lectură să fi avut vreun rezultat. Vorbea non-stop despre asta și, pe măsură ce ne apropiam de momentul îmbarcării devenea tot mai agitat. Cunoștea toate statisticile care spun că riscul de accident aviatic este doar de 0,00001 %, prin urmare avionul este cel mai sigur mijloc de transport inventat de om. Nimic din ceea ce știa deja, nu conta, nimic din ceea ce i se spune ca încurajare nu ajungea la el. Aștepta doar să se facă îmbarcarea, să bea o tărie și spera să adoarmă pentru a face față zborului.

Fobia este una dintre cele mai iraționale manifestări ale ființei umane. Este acea teamă, dincolo de orice argument, care face ca o persoană să evite o situație sau un stimul specific, iar atunci când îl întâlnește să se afle în imposibilitatea de a funcționa normal. Mai mult de 12% dintre oameni suferă de o fobie la un moment dat de-a lungul vieții, fiind una dintre cele mai frecvente tulburări psihice. Deși în majoritatea cazurilor nu pot fi identificate cauzele exacte ale apariției unei fobii, ea a fost de cele mai multe ori tratată medicamentos sau prin terapie comportamentală. Însă ultimii ani hipnoterapia a fost recunoscută ca un instrument redutabil în lupta cu fobiile, având rezultate remarcabile, de cele mai multe ori după o singură ședință.

Sunt puțini cei care știu când au început să se teamă de zbor. De cele mai multe ori e un comportament învățat: un părinte sau cineva apropiat din familie avea această fobie. Sau, la un moment dat în copilărie, a văzut într-un film (sau poate chiar într-o animație) o prăbușire care i-a provocat o panică imensă. Panică pe care continuă să o resimtă de fiecare dată când se gândește la zbor. Sau a avut o experiență nefericită în timpul unui zbor în care a experimentat turbulențe atmosferice. Și chiar dacă a aterizat cu bine, mintea sa nu poate să se oprească din a-și imagina că data viitoare nu va fi la fel.

Poți lupta singur cu această fobie? Da, o poți diminua prin diverse tehnici. Una dintre ele este relaxarea prin tehnici de respirație (inspiri profund – menții câteva secunde – expiri cât mai lung și liniștit). Sau îți poți canaliza atenția către altceva, care te preocupă în mod real și care necesită concentrarea ta completă (să scrii un articol, să rezolvi un puzzle complicat, să pregătești un eveniment complex). Ori îți poți închide ochii și să-ți imaginezi în detaliu că te afli în alt spațiu, în locul tău preferat, de la munte sau de la mare. Sau îți poți imagina cum acea călătorie se termină cu bine, aterizezi într-un loc nou și te bucuri să descoperi o destinație inedită. Numai că, atunci când ești deja în avion și fobia se manifestă din plin, toate aceste tehnici par povești inventate de oameni care nu s-au confruntat în viața lor cu așa avalanșă de sentimente.

Tocmai de aceea, ideal este să pornești de acasă cu temele deja făcute, cu fobia deja depășită. Iar hipnoza reprezintă soluția pentru tratarea ei rapidă, pentru că, indiferent care sunt motivele declanșării acestei fobii, o desensibilizează și o transformă în mintea ta, într-o experiență firească, cu final fericit, de care nu mai ai de ce să te temi vreodată.