Poveste terapeutică: IUBIRE_2.0

Poveste terapeutică: IUBIRE_2.0

Iubirea este importantă și e minunat să o înțelegem și să o simțim în viața noastră cât mai devreme și cât mai constant. Ea poate fi baza felului în care ne simțim și relaționăm. Pentru a-i face loc în viața noastră e indicat să ne eliberăm de acele lucruri și sentimente care o blochează și să învățăm să le dezvoltăm pe cele care o ajută să se dezvolte în sufletele noastre. Pentru că… iubirea e ca o floare pretențioasă: nu crește pe terenuri pline de buruieni, dar strălucește atunci când e păstrată în ghiveci și îngrijită cu atenție. O poveste pentru mici și mari, pentru toți cei care au nevoie să-și reamintească faptul că iubirea în cuplu începe cu iubirea de sine.

 

IUBIRE_2.0

Luca e furios. Are 10 ani și e înnebunit după jocuri, iar acum mama l-a pedepsit în cel mai crunt mod posibil: i-a luat telefonul. După ce că îl lăsau să se joace doar o oră pe zi, în timp ce ei stau cu telefonul în mână toată ziua, după ce că a fost super-ascultător, după ce că a învățat o grămadă și s-a străduit maxim pentru testul de la mate… I se pare nedrept, chiar dacă știe că mama nu suportă să fie mințită. Dar altfel, dacă s-ar fi oprit la timp, nu avea cum să încheie construcția pe care o începuse în Minecraft. Spusese că mai are jumătate de oră din timpul de telefon, fără să se îi treacă măcar prin gând că mama ar fi verificat. De obicei nu făcea asta. Oricum, ea s-a înfuriat și nu a mai ascultat rugămintea lui, legată de finalizarea construcției și nici argumentul că, cu câteva zile în urmă nici măcar nu se jucase, deci mai avea încă o oră din timpul lui de ecrane. I-a luat telefonul și gata. Acum Luca stă în camera lui și se simte nedreptățit. E nervos și vrea să se răzbune. Cum ar fi dacă i-ar lua și el telefonul mamei? Să vadă și ea cum e!

Merge în camera lui și se bagă sub birou cu telefonul în mână. Se simte ceva mai bine, dar în curând se plictisește. Încearcă să îl deschidă. A văzut-o pe mama deblocându-l de foarte multe ori, așa că din câteva încercări găsește desenul corect și începe să scotocească prin telefon. Se uită întâi la poze și filmulețe. Majoritatea sunt cu el și, aducându-și aminte de momentele în care au fost făcute, se calmează. Apoi începe să scotocească prin aplicații. Pe majoritatea nu le știe și nu par foarte amuzante. Dar e una, cu o inimă mare, care pulsează. Se numește IUBIRE_2.0. Să fie un joc? Luca ar fi uimit să descopere că și mama se joacă pe telefon. „Ia să vedem…” își zice el și apasă pe inima roșie.

– Bine ați venit la IUBIRE_2.0! Astăzi programul a rulat timp de 4 ore, timp în care a șters 3 fișiere INVIDIE.EXE, 2 fișiere EGOISM.TIF și 5 fișiere FURIE.DOC. În acest fel, IUBIRE_2.0 a făcut ca celelalte aplicații să ruleze mai bine, cu rezultate optime. Continuați!

Pe ecran apar niște figuri triste sau răutăcioase. Apoi o inimă care pulsează se apropie de ele. Luca își dă seama că aceasta e jucătorul lui. Începe să apese la întâmplare. Inima aruncă săgeți care, pe măsură ce își ating ținta, transformă acea figură. Sau o elimină. Nu reușește să își dea prea bine seama cum merge. E diferit de orice a jucat până acum.

La următorul nivel, aude următorul mesaj:

– Pentru a permite ca IUBIRE_2.0 să se upgradeze, permiteți să copieze câte un fragment din acest program în toate dispozitivele cu care aveți contact. Pentru a face asta, apăsați butonul roșu!

Luca se uită mirat. Ar fi cam… prea de tot să trimită jocul tuturor celor cu care intra mama în contact, așa că se abține. Apăsă pe o săgeată care să îl scoată de pe pagină, dar vocea se aude din nou:

– Astăzi 5 persoane au împărtășit cu dumneavoastră o parte din versiunea lor. Din acest motiv, IUBIRE_2.0 a acumulat încă 10 inimi zâmbitoare. Ajută-i și tu pe ceilalți utilizatori să își mărească scorul!

Luca e amuzat. „Inimi zâmbitoare? Pe bune?! Ce să faci cu așa ceva?” Ca și cum programul i-ar citi gândurile, continuă:

– Inimile zâmbitoare sunt inimi bune și deschise, care îți permit să crești abilitățile de COMUNICARE, ÎNCREDERE și IERTARE, abilități fără de care nu puteți accesa nivelele superioare ale IUBIRE_2.0.

„Ok, vreau niște inimi de-astea. Trebuie să existe și altă cale.” își zice Luca și apasă butonul pe care scria OGLINDA MAGICĂ.

– Ca să ștergeți AUTOCRITICĂ, DURERE și RESENTIMENT, trebuie să acumulați mai multe inimi blânde.

Of, Luca nu vrea să șteargă nimic. A făcut asta odată și ștersese niște imagini foarte drăguțe cu un robot Lego pe îl inventase integral și de care fusese foarte mândru. Oare chiar nu se poate altfel? Apasă din nou pe OGLINDA MAGICĂ. Dacă e magică, trebuie să poată face niște trucuri. Pe ecran apare un șir cuvinte, care se mișcă rapid.

– Apasă pe afirmația care ți se potrivește astăzi, apoi folosește-o pentru a mări OGLINDA ta!

„Bun!” își zise Luca. Știe că e priceput la genul ăsta de joc, care presupune viteză. Propozițiile apar și dispar, iar uneori e nevoit să insiste, să apese de mai multe ori pe una că să o poată lua și copia. După câteva minute, reușește să adune următoarele afirmații: „SUNT IMPORTANT”, „ÎMI PLACE SĂ ÎMI ZÂMBESC”, „ACCEPT CĂ NU SUNT PERFECT, DAR ASTA MĂ FACE UNIC”. A treia îi place cel mai mult.

– Felicitări! Acum INIMA ta e plină de CĂLDURĂ, LINIȘTE și MULȚUMIRE. IUBIRE_2.0 funcționează corespunzător, iar tu ești pregătit pentru nivelul următor. Nu uita, pentru ca INIMA ta să continue să crească, trebuie să te asiguri că faci share către toți cei cu care intri în contact. În mod automat, ei îți vor returna module îmbunătățite, astfel încât toate programele voastre să ruleze cu eficiență maximă.

Butonul care indică nivelul următor clipește pe ecran. Înainte de a-l apăsa, Luca se gândește puțin. Chiar se simte mai bine de când a început să joace jocul ăsta. „Am să-l instalez și eu când primesc telefonul înapoi”, își spune și se pregătește să continue. Însă imediat ce atinge butonul, se aude o sonerie puternică. Apoi, curând după, vocea mamei:

– Luca, trezește-te, dragule! E timpul să te pregătești pentru școală!