Despre Hipnoză

"Oamenii vin la terapie pentru a-și schimba viitorul, și nu trecutul" - Milton Erickson

Ce este hipnoza?

   Majoritatea specialiștilor definesc hipnoza ca o stare de concentrare a minții și sugestibilitate crescută, în timpul căreia pot fi induse o serie de modificări dorite, care au ca scop terapia, dezvoltarea personală sau relaxarea.
   Istoria ei se întinde de-a lungul secolelor și, desigur, mărturiile vindecărilor realizate de hipnotizatori sunt învăluite într-un aer de legendă. Însă în ultimul secol oamenii de știință au început să cerceteze aplicat ce se întâmplă cu creierul uman în timpul transei și au rafinat proceduri de inducție, terapii de sugestii și procese specifice.
   În 1955 hipnoza a fost acceptată ca terapie de Asociația Britanică de Medicină și trei ani mai târziu de cea din Statele Unite. În 1956 Biserica Catolică a recunoscut oficial beneficiile folosirii hipnozei. Astăzi există numeroase tratate științifice de aplicare a hipnozei în medicină și în terapie, fiind un sprijin utilizat frecvent de medicii din toată lumea.

Beneficii

   În cadrul ședințelor de hipnoză poți alege să lucrezi pentru dezvoltarea personală (sporirea performanțelor sportive și profesionale, creșterea motivației, eliminarea stresului și a anxietății), rezolvarea unor probleme care își au rădăcina în trecut (traume, fobii, frici, credințe nesănătoase), pentru tratarea unor boli, îmbunătățirea imunității sau a capacității corpului de a se vindeca. De asemenea, hipnoza ajută la eliminarea obiceiurilor nesănătoase (tutun, alcool, droguri), la managementul greutății și la controlul durerii.

PUTEREA SUBCONȘTIENTULUI

Cum abordăm terapia

   Înțelegem hipnoterapia ca pe un proces de învățare și de ghidare către regăsirea propriilor resurse, depozitate undeva în subconștient. Acest subconștient care este un depozit uriaș de informații și trăiri, de emoții și experiențe, dar și factorul care ne influențează în cea mai mare măsură comportamentul. Subconștientul care comunică cu noi prin vise, prin idei care nu știm de unde ne vin, prin comportamente pe care nu le înțelegem mereu. Care ne avertizează uneori despre alegerile pe care le facem, dar ale cărui mesaje nu am învățat încă suficient să le descifrăm. Și în asta constă valoarea hipnoterapiei: în stare de transă, în timp ce corpul se bucură de o stare de relaxare odihnitoare, mesajele pe care ni le transmite subconștientul devin mult mai clare. Și, odată poarta comunicării deschisă, putem să îi transmitem la rândul nostru instrucțiuni despre cum vrem să fim, despre ce ne dorim.

   Oferim fiecărui client un cadru specific în care să se simtă în siguranță pentru a explora evenimentele trecutului, pentru a dezvolta resurse de care să se bucure în prezent, pentru a privi mai optimist și mai încrezător către viitor. Pornim de la recomandările lui Milton Erickson, celebru psihiatru și psiholog american, președintele fondator al Societății Americane de Hipnoză clinică, care a arătat în ce mod trebuie apreciate și folosite în terapie toate particularitățile clientului: experiențele sale, caracteristicile (în egală măsură calități și defecte), credințele și valorile care îl definesc ca personalitate unică. Ne bazăm relația terapeutică pe colaborare și consens, concentrându-ne întreaga atenție pentru atingerea rezultatului dorit în cel mai scurt timp și cu cele mai consistente beneficii.

Hipnoterapeut: Mirela SPĂTARU

DESPRE SESIUNEA DE HIPNOZĂ

Care este mecanismul după care funcționează hipnoza?

   Studiile au arătat că mintea umană este formată din 4 componente: conștient, factor critic, subconștient și inconștient. Mintea conștientă ia deciziile raționale, analizează și rezolvă probleme. Mintea subconștientă stochează experiențele și emoțiile umane. Factorul critic este ca o  membrană de protecție situată la granița dintre mintea conștientă și subconștient, care filtrează informațiile noi și le permite să treacă la un nivel mai profund, doar dacă sunt în consonanță cu sistemul de credințe și valori al minții subconștiente. De exemplu, dacă adânc în subconștient există credința că ”sunt fumător”, orice efort conștient va fi sabotat de către subconștient, care va face totul să își susțină credința. Este cunoscut efectul de yoyo revenire la obicei a celor care ”se lasă” un timp, iar el se datorează exact faptului că schimbarea s-a petrecut superficial, doar la nivel de minte conștientă. Transa hipnotică ajută la depășirea factorului critic și transmiterea mesajului direct minții subconștiente, care îl preia și îl transformă apoi în realitate.

Cum te simți când ești în transă?

Relaxat fizic și concentrat mental. Ca atunci când dormi și visezi. Corpul se destinde, în timp ce mintea călătorește pe un traseu ghidat de hipnoterapeut. Participarea ta la călătorie, cadrul pe care îl creezi în minte și întâmplările la care te raportezi rămân strict private.

Ce se întâmplă în cadrul unei ședințe?

O sesiune de hipnoză are trei pași principali: inducția (atingerea stării de transă), terapia de sugestii (în care subconștientul preia schimbarea) și revenirea. Terapia de sugestii este completată uneori de un proces de curățare emoțională sau de accesare de resurse. Durata unei ședințe variază între 60 și 90 de minute.

Câte sesiuni sunt necesare?

Pentru rezolvarea cu succes a unei situații este nevoie de urmarea unui program adaptat fiecărui client. Deși anumite probleme se pot rezolva într-o ședință, în majoritatea cazurilor rezultatele sunt vizibile după 3 întâlniri. Pentru rezolvarea unei situații nu se lucrează mai mult de 6 sesiuni.