A UPDATA, A RESETA, A EVOLUA

A UPDATA, A RESETA, A EVOLUA

Orice comportament are o intenție pozitivă.

Când ai început să fumezi, ai făcut-o pentru a imita pe cineva pe care îl admirai. Sau pentru a fi primit „în gașcă” și astfel promovat social. Nu te-ai gândit la efectele nicotinei, la banii cheltuiți, la energia consumată.

Când ai început să bei un pahar în fiecare seară, ai făcut-o pentru a te relaxa. Pentru că așa puteai să te eliberezi rapid de tensiunea acumulată pe parcursul zilei. Era clar în mintea ta că nu vei abuza, nu vei deveni ca unchiul sau vecinul sau bunicul cărora le tremurau mâinile atunci când nu beau ceva.

Când ai început să mănânci dulciuri, ai făcut-o pentru a te răsfăța puțin. Pentru că aveai nevoie să îți oferi ceva „bun” și energizant într-o zi în care lucrurile poate că nu merseseră exact așa cum îți doreai. Într-o zi în care te-ai simțit, într-un fel sau altul, bruscat/ă de o întâmplare, de o persoană… sau pur și simplu de norii care s-au încăpățânat să nu lasă nicio rază de soare să ajungă la tine. Diabetul nu intra în calculele tale.

La început, nicotina, alcoolul și zahărul ți-au fost soluții. Rezolvau o problemă reală. Apoi au devenit obicei și nu ți-a mai fost clar ce beneficii îți aduc. Iar în cele din urmă neajunsurile au devenit atât de marcante, încât problema pe care au rezolvat-o inițial… pare acum lipsită de importanță.

E ca și cum îți cumperi un laptop sau o tabletă și o configurezi exact așa cum îți trebuie. Alegi husa din materialul potrivit și în culoarea care-ți place. Setezi imaginea de fundal care îți place și fixezi pe ecran modul în care vrei să vezi data, ora, starea vremii și orice altceva consideri a fi informație utile. Instalezi aplicațiile de care ai nevoie. Și pe măsură ce trec lunile, interesele tale se schimbă și adaugi noi și noi aplicații. Iar pe cele vechi… le-ai șterge, dar… dacă vei mai avea nevoie de ele? Poate e mai comod să le lași acolo, că tot te-ai obișnuit cu ele. În plus, le poți ignora cu ușurință. Ei bine, atunci când alegi să le ignori, aplicațiile continuă să ruleze în fundal. Continuă să utilizeze energie și să ocupe spațiu. Scurtează durata de viață a bateriei și încetinesc viteza de rulare a tuturor celorlalte aplicații. Când efectele acestor aplicații ignorate încep să se vadă, ei bine, abia atunci, ești forțat să iei o decizie. Să schimbi laptopul, să îl reconfigurezi sau să îl duci la un specialist IT. Desigur, decizia nu e totul. Trebuie să acționezi. Să îți faci un plan și să îți găsești timp pentru a-l pune în aplicare. Să descoperi care sunt resursele de care ai nevoie pentru a-l îndeplini și să găsești noi aplicații, mai potrivite cu nevoile tale actuale. Sau să lași toate astea pe seama specialistului. Dar chiar și așa, doar tu îi poți spune ce îți dorești de la laptopul tău.

Când e vorba de propriul corp, varianta cu… a renunța la el pentru unul nou, cel mai probabil nu e convenabilă. Nici ideea de a înlocui componente. E posibil să nu le găsești disponibile pe piață, ca să nu mai vorbim de preț. Cel mai probabil e nevoie de reconfigurare. De o schimbare a obiceiurilor. De o planificare atentă a unui nou stil de viață, mai sănătos. Cu mai multă apă, mai multă mișcare, mai mult somn. Cu obiceiuri noi, care nu îți otrăvesc corpul nici cu zahăr, nici cu alcool, nici cu nicotină. De cele mai multe ori, atunci când medicul pune un diagnostic și îți recomandă „să renunți la”, e ca și cum specialistul IT te anunță doar care e soluția corectă, fără să îți spună și ce anume trebuie să faci pentru a ajunge la ea. Drumul îl alegi singur. Poți să încerci până când îți iese, asumându-ți că e posibil ca uneori să te blochezi și să fie nevoie să o iei de la capăt. Sau poți căuta un sprijin. Un „specialist IT” care să ajute cu implementarea soluției, până la momentul în care ai făcut toate transformările de care ai nevoie.